Inspiroidu

Hyvinvointia alkuvuoteen Aller Ideasin tapaan

Journalistisin keinoin toteutettu brändisisältö vakuuttaa potentiaalisen asiakkaan tarjoamalla inspiroivia vinkkejä ja ratkaisuja arjen ajankohtaisiin haasteisiin. Aller Ideas on oikea kumppani brändillesi, kun haluat hurmata yleisösi palkittujen erikoistoimittajien laatusisällöillä.

Tutustu terveyteen ja hyvinvointiin erikoistuneen toimituksemme huippuammattilaisten asiakkaillemme laatimiin sisältöihin ja poimi pimeää keskitalvea helpottavat vinkit talteen!

 

Hartwallin Elpymisvesi heikkoon hetkeen

Suositusjuoma uuden vuoden juhlien jälkeiseen aamuun.

1 annos

 

Elpymisveden ainekset

1 ½ dl Hartwall Vichy Original -vichyvettä
1 dl Mountain Dew Jump Start Blood Orange -virvoitusjuomaa
½ dl Gatorade Blood Orange -palautusjuomaa
1 cm:n pala tuoretta inkivääriä
¼ kurkku
¼ sitruuna
jäitä

Ohje

Näin teet elpymisveden itsellesi (tai kaverille):
Kuori ja viipaloi inkivääri. Siivuta kurkku ja sitruuna. Siirrä paloittelemasi aineet isoon juomalasiin.
Kaada juomat lasiin ja sekoita. Lisää halutessasi jäitä.
Nauti juoma kylmänä.
Voi paremmin!

Lue lisää Hartwallin vinkkejä hyvinvointiin täältä.

 

Tevan ohjeet aivojen ja muistin tukemiseen pimeänä aikana

Jopa joka kolmas suomalainen kärsii kaamosrasituksesta. Silloin väsyttää, keskittyminen voi reistailla ja muisti pätkiä. Kokeile näitä vinkkejä, joiden avulla piristät aivojasi ja muistiasi pimeänä vuodenaikana.

Vinkit kaamosrasitukseen

1. Väsyttääkö iltapäivällä? Unohda päikkärit ja lähde lenkille luontoon

Kaamos koettelee kehoa ja mieltä. Jopa joka kolmas suomalainen kärsii pimeänä vuodenaikana kaamosoireista, joihin kuuluvat esimerkiksi väsymys, liikaunisuus, alakuloisuus ja makeannälkä. Jos tuntuu siltä, että voisit päivästä toiseen käpertyä sohvalle torkkumaan taisyömään suklaata, et ole yksin. Siirrä kuitenkin torkkupeitto sivuun ja houkuttele itsesi lenkkipolulle. Ulkoilu päivällä auttaa kaamosrasitukseen. Jos pystyt, liiku mieluiten luonnossa – kaamosoireiden lievittämisen lisäksi se voi parantaa unenlaatua ja mielialaa ja lievittää stressiä, ahdistuneisuutta ja masennusta.

2. Rasittaako kaamos? Kirkasvalohoito auttaa

Tehokkain keino kaamosoireilun lievittämiseen on kirkasvalohoito. Se auttaa niin kaamosrasitukseen kuin myös tätä vakavampaan, talvesta toiseen toistuvaan kaamosmasennukseen. Valohoitoon tarvitset kirkasvalolampun, jonka valomäärä on vähintään 2 500 luksia. Vietä valon äärellä 30–60 minuuttia mahdollisimman aikaisin aamulla. Valoa ei tarvitse katsoa suoraan, vaan riittää, että se heijastuu silmiin. Kirkasvalohoitoa onkin helppo ottaa aamupalapöydässä samalla, kun nautit aamiaisesta ja luet vaikka uutiset rauhassa. Ota valohoitoa päivittäin 2–4 viikkoa. Jatka sitä tämän jälkeen tauotta tai 1–2 viikon jaksoina viitenä aamuna viikossa maaliskuuhun asti.

3. Aivot jumissa? Varmista, että syöt oikein

Pimeä vuodenaika ravistelee myös ruokailutottumuksia. Yhtä vaivaa makeannälkä, toinen haluaa hiilihydraatteja. Älä lähde mielitekojesi vietäväksi, vaan varmista, että aivosi ja muistisi saavat oikeanlaista ravintoa. Syö säännöllisesti ja satsaa kuitupitoisiin kasviksiin ja täysjyväviljaan, niin verensokerisi pysyy tasaisena. Tämä pitää väsymyksen loitolla. Aivosi tarvitsevat lisäksi pehmeitä rasvoja, joita saat esimerkiksi kalasta, kasviöljyistä ja pähkinöistä.

4. Muisti pätkii? Huolehdi, että saat riittävästi B12-vitamiinia

Tuntuuko väsymyksen keskellä siltä, ettei muistikaan toimi? Varmista, ettei vaiva johdu vitamiinien puutoksesta. Monet B-ryhmän vitamiinit ylläpitävät normaaleja psykologisia toimintoja. Erityisen tärkeä muistille on B12-vitamiini, joka vaikuttaa keskushermoston toimintaan ja tätä kautta muistiin ja keskittymiskykyyn. Parhaita B12-vitamiinin lähteitä ovat liha, kala, kananmuna ja maitotuotteet. Jos et syö näitä tai jos sinulla on hiljattain todettu keliakia tai sairastat imeytymishäiriötä, voit tarvita B12- vitamiinilisää.
Eikö ajatus kulje? Näin virkistät mieltäsi

5. Tuntuuko vieläkin siltä, ettei ajatus kulje? Huolehdi siitä, että aivosi saavat vuorokaudessa tasaisesti unta, lepoa ja virkistävää tekemistä. Unentarve voi kaamoksen aikaan lisääntyä, mutta ei rajattomasti. Jos nukut liikaa, voi vireystasosi laskea entisestään. Jos työsi on stressaavaa tai rasittavaa, anna aivoillesi sen vastapainoksi virkistävää vapaa-aikaa. Tällaista on esimerkiksi luonnossa ulkoilu tai treffit ystävien kanssa. Jos taas työsi on rutiininomaista tai fyysistä, laita aivosi vapaa-ajalla töihin. Uusien taitojen opiskelu tai esimerkiksi ristikkojen tekeminen pakottavat aivot raksuttamaan.

Lähteet: Terveyskirjasto.fi, Muistiliitto.fi, Mielenterveysseura.fi

Tevan terveyteen ja hyvinvointiin liittyvät artikkelit löydät täältä.

 

Yliopiston Apteekin 10 vinkkiä toimistoon: Näin vältät niskajumit ja hartiasäryt

Hartiat jumissa? Kännykän näpyttelystä someniska? Hartiat, niska ja yläselkä joutuvat koville, joten jumit on järkevintä ehkäistä ennalta. Nappaa videosta kolme vinkkiä niskan ja hartiaseudun jumien ehkäisemiseen ja alta 10 vinkkiä niska- ja hartiavaivattomaan toimistoelämään.

Vinkit niskajumien ja hartiasärkyjen selättämiseen

1. Vaihtele asentoa

Älä seiso tai istu koko päivää samalla tavalla ja samassa asennossa. Jos sinulla on sähköpöytä, käytä sitä. Hyvä rytmi on tunti seisomista, sitten tunti istumista. Jos tunti tuntuu liian pitkältä ajalta, seiso niin kauan, kun asentosi pysyy hyvänä ja ryhdikkäänä.

2. Pidä ranka suorana

Hyvässä seisoma-asennossa paino on tasaisesti molemmilla jaloilla, selkä on suorana ja lantio keskellä. Kädet lepäävät pöydällä 90 asteen kulmassa ja katse suuntautuu alaviistosti tietokoneen näytölle. Hyvässä istuma-asennossa jalkapohjat ovat vierekkäin lattialla, paino on pakaroilla ja peppu kiinni tuolin selkänojassa. Korjaa asento aina, kun huomaat, että istut tai seisot lysyssä tai esimerkiksi paino toisella kankulla.

3. Harjoittele oikeaa asentoa

Moni meistä on tottunut huonoon istuma- tai seisoma-asentoon, eikä välttämättä huomaa huonoa asentoa siksi itse. Pyydä työkaveriasi katsomaan, onko asennossasi jotain kummallista. Voit harjoitella hyvää asentoa myös peilin edessä. Hiljalleen kroppa tottuu uuteen, parempaan asentoon, eivätkä hartiat ole enää jumissa.

4. Vaihda kengät

Niska-hartiajumeissa ei ole pulmana vain niskan huono asento ja jännittyminen. Koska koko kehon asento ja kuormitus heijastuvat niskaan asti, jopa kengät vaikuttavat. Terveyssandaaleita ei ole pakko pitää, mutta valitse mieluiten kengät, joiden pohja tukee jalkaa edes vähän. Niin jalka, lantio ja selkäranka ovat paremmassa asennossa kuin lättäpohjilla tai yli seitsemän sentin koroilla seistessä. Älä pidä ainakaan joka päivä ohutpohjaisia tennareita, ballerinoja tai korkeita korkoja.

5. Hoida puhelut kuulokkeilla

Jos puhut päivän aikana paljon puhelimessa, käytä kuulokkeita. Kännykkä kädessä ja korvalla käsi väsyy herkästi ja pää saattaa olla koko ajan vähän vinossa. Se rasittaa niskaa, hartioita ja kättä.

6. Vahvista yläkroppaa

Jumiin menevät lihakset voivat olla liian heikot. Vahvista siis lihaksia. Tee pystypunnerruksia käsipainoilla, jumppaa kuminauhalla tai kepillä tai hanki ylävartalopainotteinen kuntosaliohjelma. Jos et tiedä, miten vahvistaisit lihaksiasi tai miten liikkeet tehdään oikein, pyydä apua treenaavalta kaverilta tai alan ammattilaiselta. Jos et tiedä, mistä jumi tai kipu johtuu, hae apua työterveyshuollosta.

7. Avaa rintakehä

Niskajumin syynä voi olla jännittyneet rintalihakset. Silloin hartiat kääntyvät pikkuhiljaa eteenpäin korvan alapuolelta. Ota jumppaasi mukaan rintarankaa avaavia liikkeitä. Tee mieluummin lyhyitä taivutuksia ja liikkuvuutta parantavia liikkeitä kuin pitkiä venytyksiä yhdessä asennossa. Sellaiset voivat jopa pahentaa jumeja.

8. Muista taukojumppa

Tunnin välein pyörittele hartioita, heilauttele muutaman kerran jumppakeppiä tai käyskentele käytävällä. Vastuskuminauhoja, putkirullia ja hierontarullia löytyy Ego-myymälöistä. Kokeile myös käsitellä selän kipupisteitä kipukoukulla. Todennäköisesti aivotkin skarppaavat, kun kroppa saa liikettä.

9. Kokeile lämmintä tai kylmää

Lämpötyynyt rentouttavat lihaksia ja parantavat aineenvaihduntaa. Kätevä lämpölaastari kiinnittyy tarran avulla iholle ja sitä voi pitää huomaamattomasti paidan alla vaikka koko työpäivän. Huolehdi myös, ettei niskaan pääse kylmää tai vetoa. Jos niskakipu tai hartiakipu iskee yhtäkkiä ja pää ei käänny, vaivaa voi hoitaa kylmäpussilla. Kylmähoito sopii parhaiten akuuttiin kipuun, lämmin toistuvaan niskasärkyyn.

10. Selvitä syy

Jos niska- tai hartiasärky alkaa nopeasti, sinulla on sen lisäksi kuumetta, pahoinvointia tai muuten voimaton olo, kyse voi olla jotain muusta kuin tavallisesta niskajumista. Niskakivun syy kannattaa joka tapauksessa selvittää. Särkylääke tai lihasrelaksantti auttaa oireeseen, ei itse syyhyn.

Lisää ideoita ja vinkkejä hyvinvointiisi löydät Yliopiston Apteekin sivustolta.

 

Sisältömarkkinoinnin huipputiimi myös sinun brändisi käytettävissä

Etsitkö pätevää ja näkemyksellistä sisältökumppania, joka voi huolehtia myös terveyteen ja hyvinvointiin liittyvästä sisällöntuotannoistasi brändisi ansaitsemalla laadulla? Tulit oikeaan paikkaan.

Kerro haasteistasi ja autamme ratkaisemaan ne. Aloita ottamalla yhteyttä myyntijohtajaamme Sanna Riquelmeen. 

Sanna Riquelme
Myyntijohtaja
p. 040 861 9261
sanna.riquelme@aller.com