Markkinoija, näin hyödynnät trendejä tuloksellisessa sisältömarkkinoinnissa
Onnistuneen sisältömarkkinoinnin takana on asiakasymmärrys ja taju, millaisessa todellisuudessa ja tilanteessa potentiaalinen yrityksen asiakas elää. Tämän ymmärtämisessä olennaista ovat trendit.
Trendi on sana, jota heitellään huolettomasti. Nyt se ja tämä trendaa. Toisaalta saatetaan ajatella, että trendeistä tarvitsee olla kiinnostunut vain noh, trendikkäillä toimialoilla, kuten vaikkapa pukeutumisen, kosmetiikan tai ruoan parissa työskennellessä. Tai jos käyttää kanavana pitkälti trendeillä pyörivää TikTokia. Tämähän ei pidä lainkaan paikkaansa.
Sen sijaan, että trendi olisi vain hameenhelman pituus, hiustenkiharrustekniikka, eksoottinen mauste tai tietty TikTok-musiikki (mitä se myös on), trendejä kannattaa ajatella monitahoisemmin ja syvemmin. Trendin voi määritellä suuntaukseksi tai kehityskuluksi, joka vaikuttaa yksilöiden ja yhteiskunnan asenteisiin ja toimintaan. Trendit ovat pohja sille, millaisia kulutusvalintoja teemme – eli jotain, mitä markkinoijalla ei ole varaa ohittaa.
Megatrendit kertovat, miten maailma makaa
Trendit voi ajatella maslowmaisesti pyramidina, jossa pohjalla ovat laajimmin vaikuttavat ja hitaimmin muuttuvat kehityskulut ja huipulla kapea-alaisemmat ja nopeammin vaihtuvat trendit.
Pyramidin pohjan muodostavat megatrendit, eli globaalit, monia toimialoja leikkaavat suuret muutoksen tuulet, jotka määrittelevät sen, miten maailma makaa.
Markkinoija ei voi jättää megatrendejä huomiotta – tai oikeastaan ne tunkevat itsensä markkinoinnin maailmaan joka tapauksessa. Esimerkiksi yleinen taloudellinen epävarmuus, ilmaston tila tai tietoisuus vastuullisuusteemoista vaikuttavat väkisinkin yksittäisten kuluttajien valintoihin.
Tehokas keino vahvistaa brändiä ja luoda ajatusjohtajuutta on nostaa puheenaiheiksi megatrendeistä nousevia, brändin toimialaan liittyviä ilmiöitä. Näin teemme esimerkiksi asiakkaamme Vaasan Sähkön asiakaslehdessä Netessä, jonka Teema-artikkelissa pureudutaan aina johonkin ajankohtaiseen trendiin. Asiakkaamme onkin todennut, että monesti uudet ilmiöt ovat Netessä ennen kuin muussa mediassa.
Lue lisää millaista sisältömarkkinointia toteutamme Vaasan Sähkölle. https://www.allerideas.fi/portfolio/-item/vaasan-sahko
Toimialatrendit määrittelevät, mistä aiheesta kannattaa puhua
Megatrendien päälle pyramidiin sijoittuvat toimialakohtaiset trendit. Toimialatrendit vaikuttavat siihen, mistä markkinoijan kannattaa puhua: mitä on ilmassa, millaiset aiheet ja näkökulmat kiinnostavat kohderyhmää juuri tässä ajassa?
Toimialasta riippuen alan sisäiset trendit voivat vaihtua joko vauhdilla tai verkkaisesti. Parhaimman hehkun antava ihonhoitorutiini on taatusti seuraavassa sesongissa vaihtunut; syöpähoitojen uudet läpimurrot taas vaativat aikaa.
Asiakkaallemme Hartwallille teimme muutama vuosi sitten jouluksi sisällön, joka hyödynsi toimialan trendiä. Edellisenä kesänä monen suosikkidrinkki oli ollut katkeran makea ja raikas spritz. Muokkasimme samasta juomasta jouluisen version, ja hakukoneoptimoimme sisällön huolellisesti. Jouluspritz löikin kaikki odotukset: se tyhjensi kauppojen hyllyt (juomaan käytetyn Red Sodan myynti kasvoi 1162 %) ja sai kuluttavat jakamaan somessa sekä reseptiä että omia versioitaan juomasta. Lisäksi loimme täysin uuden hakusanan: sana jouluspritz nousi nollasta haetuimmaksi drinkiksi muutamassa päivässä, ja reseptiä luettiin yli 100 000 kertaa Hartwall.fi:ssä.
Lue lisää trendejä hyödyntävästä sisältöyhteistyöstämme Hartwallin kanssa: https://www.allerideas.fi/portfolio/-item/hartwall
Kanavatrendit tietävät, mistä oikea yleisö löytyy
Pyramidin seuraavalle portaalle voi sijoittaa kanavatrendit. Etenkin digitaalisessa ja some-markkinoinnissa uusia väyliä asiakkaan tavoittamiseen syntyy koko ajan, ja toisaalta sitä mukaa kun yleisö siirtyy uusien kanavien pariin, vanhat kuihtuvat ja unohtuvat.
Kanavatrendien huomioiminen tarkoittaa sitä, että markkinoija tietää, mistä löytää brändinsä kohderyhmän – eli missä kanavassa kannattaa olla läsnä.
Sisältötrendit paljastavat, miten viesti menee perille
Kanavatrendien yläpuolelle voi sijoittaa sisältötrendit, eli sen, millaiset toteutukset valitussa kanavassa toimivat. Sisältötrendi siis vastaa markkinoijan kysymykseen miten.
Kanavasta riippuen sisältötrendien elinkaari vaihtelee: esimerkiksi hyvin tehty verkkoartikkeli ei vanhene vuodessa tai parissa, TikTokissa taas mikään ei ole niin tylsää ja keinotekoista kuin pari viikkoa myöhässä tuleva brändisisältö trendanneesta toteutuksesta.
Ylipäätään sisältötrendien painoarvo on kanavakohtaista. TikTokista ei voi puhua puhumatta samalla trendeistä, koska trendit ovat kanavan bensaa. Erinomainenkaan brändin oma konsepti ei välttämättä saavuta samaa suosiota kuin olemassa olevaan trendiin tarttuminen juuri brändille sopivalla, oivaltavalla tavalla. Toisaalta harkitse mihin trendikelkkaan hyppäät, koska kaikki trendit eivät istu kaikille brändeille.
Ajankohtaiset trendit ovat meemimateriaalia
Pyramidin huipulla keikkuvat ajankohtaan sidotut trendit. Urheilussa, kulttuurissa ja muussa ympäröivässä yhteiskunnassa tapahtuu jatkuvasti kaikenlaista, joka synnyttää ilmiöitä.
Kun markkinoija pitää aistit auki, hän ehkä hoksaa tarttua näihin nopeasti roihahtaviin villityksiin. Olipa kyse Euroviisu-biisistä, olympialaisten kylmähermoisesta ampujasta, kakarakesän käynnistäneestä brittipopparin Brat-albumista tai pinkkibuumin aloittaneesta Barbie-leffasta, jos brändi pystyy hyödyntämään sille relevanttia ilmiötä oivaltavasti, lopputulos on parhaimmillaan nerokas.
Erinomainen esimerkki ajankohtaiseen trendiin tarttumisesta on sisartoimistoltamme Dingleltä, joka hyödynsi maaliskuussa Ruotsin Euroviisu-edustajan, pohjanmaalaisen KAJ’n ja sen Bara bada bastu -biisin, synnyttämää saunabuumia. Dingle toteutti asiakkaalleen Visit Finlandille postauksen aidosta suomalaisesta saunomisesta. Video keräsi nopeasti TikTokissa yli 2 miljoonaa näyttökertaa ja Visit Finlandin kanavilla Metassa ja TikTokissa yhteensä yli 3,6 miljoonaa näyttökertaa. Lisäksi Visit Finlandin TikTok-kanava sai videon myötä huikeat 3000 uutta seuraajaa.
Lue lisää Dinglen saunaviraalista: https://www.dingle.fi/tyot/visit-finland
Markkinoijan kannalta on siis olennaista tuntea koko trendikakku kerros kerrokselta: se on keino tavoittaa haluttu kohderyhmä, napata huomio, herättää syvempi kiinnostus ja saada lopulta aikaan haluttu konversio.
Anna Jalkanen, sisältöpäällikkö / Ideas & Dingle
Kirjoittaja on suunnitellut ja toteuttanut trendeihin pohjautuvia sisältöjä vuosikausia. Erityisen palkitsevaa on, kun trendi, brändin tavoitteet ja oivaltava toteutus kohtaavat.